Boma Letu

Boma Letu

Boma Letu is een gemeenschappelijke opvang in Busia, Kenia. Het is een aantal jaren geleden opgericht door Phaustine Ogolla en hij zet zich met hart en ziel in voor het leven en welzijn van de kinderen. “Het  fundament waarop Boma Letu gebouwd is, komt niet voort uit boekenkennis of onderzoek, maar uit pure levenservaring. Op de leeftijd van respectievelijk 6 en 8 jaar oud stierven mijn vader en mijn moeder”, aldus Phaustine.

“Mijn jeugd was daardoor niet gemakkelijk, maar daarin ben ik zeker niet de enige. In de provincie Busia in Kenia heeft hiv/aids een verwoestend effect op de bevolking. Dit gebied wemelt, door deze verschrikkelijke golf des doods, van de weeskinderen. Ze zijn verspreid over de bossen, handelscentra en steegjes van dit land. Ze hebben geen huis, geen ouder of voogd, amper voedsel en dragen lappen als kleding. Ze leven in bittere omstandigheden en moeten noodgedwongen bedelen om te kunnen overleven. Ze slapen, net als de zwerfhonden, onder struiken of in verlaten gebouwen. Ze lopen op blote voeten en de meeste van hen komen amper vooruit door de vele wonden op hun benen. Ze hebben geen gezondheidszorg of sociale bescherming. Ze zijn objecten van geweld en een stortplaats voor alle woede in de omgeving. Kortom: hun toekomst is uitermate donker en zonder hulp kan geen van hen ontsnappen.”

“Ik kwam tot de ontdekking dat als je opgroeit in armoede, dit de oorzaak is van armoede als je volwassen bent. Om dit te kunnen doorbreken moet de hulp beginnen bij de kinderen. Ik voel, door mijn eigen jeugd als wees, ontzettend met ze mee en besloot een aantal jaar geleden om ze te helpen.”

Inkomsten

Be-Come steunt Boma Letu met een maandelijkse bijdrage. Daarnaast verdient Phaustine geld door middel van een visvijver, kippen, een eigen graanveld, bomen en de school die op het terrein staat. Het gezamenlijke doel van een volledig zelfredzaam project komt dan ook steeds dichterbij. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat de kinderen van Boma Letu naar school kunnen, dagelijks kunnen eten, gekleed zijn en gezondheidszorg ontvangen.

Toekomst

Het is de bedoeling dat Boma Letu over een aantal jaar zelfstandig is en genoeg eigen geld kan verdienen om de gemeenschappelijke opvang en de kinderen te onderhouden. Tot die tijd springt Be-Come bij met financiële steun en doelgerichte adviezen.