Medisch centrum gerealiseerd

Het medisch centrum is gerealiseerd. Een belangrijk onderdeel van een duurzame economie is de gezondheid van de gemeenschap op zichzelf. Door de levering van schoon drinkwater en het koken op biogas in plaats van hout, zijn er stappen gezet in het preventief verbeteren van de gezondheid. Echter, reactief en correctief waren de voorzieningen in de regio ondermaats. Het dichtstbijzijnde medisch centrum bevindt zich in Busia, wat ongeveer drie kwartier rijden is met een boda boda, als men al het geld heeft voor dergelijk vervoer. Daardoor wordt een groot deel van de gemeenschap niet voorzien in de behoefte van medische hulp.

Daarnaast geldt weliswaar dat er sommige medicatie wordt verstrekt via ontwikkelingshulp, maar deze medicatie wordt via verschillende partijen doorverkocht met marge voordat het zijn weg vindt naar de patiƫnt. Bovendien worden de medicijnen voor malaria en HIV de laatste jaren steeds duurder verkocht. Vanwege deze reden was het doel om een medisch centrum op te zetten bij Boma Letu, met zowel een dokterspraktijk als een plek om medicijnen te kunnen aanschaffen. Met deze opzet kunnen de kosten voor de medicatie voor de kinderen worden gereduceerd en wordt de gezondheid van de hele gemeenschap verbeterd. Daarnaast is de bedoeling om een opzet te kiezen waarbij een deel van de omzet van de dokter terugvloeit in het project.

Om dit te realiseren dient er een medisch centrum gebouwd te worden op het terrein, waar een dokter zijn praktijk kan vestigen. Daarnaast zal er een voorraad medicijnen moeten worden ingekocht en opgeslagen. Omdat dit medisch centrum een plaats krijgt op het bestaande project is de beveiliging reeds geregeld.